13/7/10

Μπουλντόζα


Πολλά χρόνια πριν.... στην Πλατεία Βάθης πρέπει να ήταν, καλοκαίρι, από εκείνες τις μέρες που λιώνει η άσφαλτος, θα είχε και 45 βαθμούς μέσα στο αυτοκίνητο, κάνουν έργα και υπάρχουν μπουλντόζες στη μέση του δρόμου. Και όχι μόνο. Πεζοί, αυτοκίνητα, εργάτες, μηχανήματα, φορτηγά, μηχανάκια, βουνά από πίσσα και χαλίκι. 

Είμαι με μια ξαδέλφη μου και θέλει να πεταχτεί να κάνει μια δουλειά και σταματάω κι εγώ εκεί στη μέση του δρόμου δίπλα στις μπουλντόζες να την περιμένω μέσα στο αυτοκίνητο (κανονικά).

Μάνα με αγοράκι κάπου 4-5 χρονών (τότε δεν ήξερα) προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο και περνάνε δίπλα μου. Ανάμεσα στα βουνά από πίσσα, τις μπουλντόζες, τους 45 βαθμούς, τα αυτοκίνητα που περνάνε, τα μηχανάκια, τους πεζούς, τους εργάτες. Δεν είναι και δύσκολο να το φανταστείτε ε;

Και είναι ο πιτσιρίκος ο οποίος εκείνη ακριβώς τη στιγμή έχει περί τις 68249809 ερωτήσεις να κάνει στη μαμά του:
- μαμά αυτή η μπουλντόζα τί κάνει;
- σκάβει
- κι αυτό μπουλντόζα είναι;
- όχι, αυτό ρίχνει την άσφαλτο
- κι αυτό τί είναι;
- η πίσσα
- κι αυτή η μπουλντόζα;
- δεν είναι μπουλντόζα, είναι οδοστρωτήρας
- τί είναι οδοστρωτήρας μαμά;
κάπου εκεί καταφέρανε να περάσουν απέναντι και έχασα τη συνέχεια...έβλεπα όμως από μακριά τον πιτσιρίκο που μιλούσε και τη μάνα να κουνάει το κεφάλι καθώς απαντούσε.
Πέντε λεπτά αργότερα τους βλέπω από απέναντι να ξαναγυρίζουν και μάνα φορτωμένη με ψώνια αυτή τη φορά να ισορροπεί και το μικρό χεράκι μέσα στο δικό της και να εξακολουθούν να μιλάνε.
- και μαμά εκείνος ο κύριος φοράει κράνος
- ναι, προχώρα είμαστε στη μέση του δρόμου
- ναι μαμά αλλά ό άλλος δεν φοράει
- προχώρα θα μας πατήσουν
- μαμά θα μου πάρεις κράνος;
- όχι!
- μα μαμά θέλω κράνος
- γιατί δεν μου παίρνεις;
- ..........
- μαμά και αυτό το μηχάνημα τί κάνει;
- ....................
- μαμά! αυτό εκεί γιατί είναι κίτρινο;
- γιατί έτσι.
(τέλος συζήτησης)
Πόση υπομονή να κάνει μια μάνα.

Το θυμόμουν χτες και γελούσα. Τότε δεν είχα παιδί και δεν ήξερα ότι μιλάνε ακατάπαυστα. Τότε είχα σκεφτεί: κοίτα τώρα δεν μπορεί να απαντήσει στο παιδάκι της. Τί θα πει "γιατί έτσι".
Είναι ικανά να σε τρελλάνουν με το μπίρι μπίρι. Ακατάπαυστα, ακούραστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, απρόβλεπτα (τί άλλο;) 
Να είσαι στην ανηφόρα, να έχεις σταμπάρει τη μία και μοναδική θέση για παρκάρισμα σε ακτίνα χιλιομέτρου, να ανάβει το φανάρι, να είσαι σε εγρήγορση, συγκεντρωμένος με όλες τις αισθήσεις στην τσίτα, από πίσω σου να έρχονται άλλοι 20, να πας να παρκάρεις, να σου μιλάει ασταμάτητα, εσύ δεν απαντάς γιατί δεν ακούς φυσικά, έχεις αλλού το μυαλό σου, να σου λέει "μαμά, μαμά, με ακούς;" απαντάς ένα ξερό "ναι" και στην πραγματικότητα ούτε ξέρεις τί σου λέει, και εκείνο να θέλει ακριβώς εκείνη τη στιγμή να σου τραγουδήσει το τραγουδάκι που μάθανε στο σχολείο χτες. Κι αν δεν το ακούσεις κιόλας να σου κάνει και παρατήρηση "μα δεν με ακούς"!

43 σχόλια:

marco είπε...

Συχνά έρχομαι αντιμέτωπος με τις απορίες των δικών μου, κάποιες φορές όταν δεν μπορώ να απαντήσω... Για την ώρα "δουλεύει" όταν τους λέω, ότι πρέπει να τελειώσω αυτό που κάνω και μετά θα τους απαντήσω σε ό,τι θέλουν...

Έχουν συνηθίσει πιά σε αυτό, αλλά κι εγώ δεν τα αδειάζω, τους ρωτάω τί ήθελαν να συζητήσουμε, κατόπιν...

Coffeemug είπε...

Νομίζω έχεις το σοβαρό σου ύφος σήμερα.

Ναύτης είπε...

νυστάζω...
θέλω διακοπες...
θέλω καφε!

καλημέρα!

:)

έχει ένα καταπληκτικό κλιπακι το "τι ειναι αυτο;"

ένα αντίστοιχο της ιστορίας σου...
θα το αναρτήσω...

iamaticus είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!

ετσι ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ....

ΑΝ ΕΠΕΜΕΝΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΑ ΓΙΝΟΥΝ...
ο κοσμος ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΙΩΣ:
.....καλυτερος!!!!

ΚΙ ΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!!!
ευχαριστιες

Coffeemug είπε...

Ναύτη, αν ξύπνησες τώρα δεν σε λυπάμαι καθόλου. Καφέ διαθέτουμε, διακοπές επίσης. Δεν ζητάς και πολλά. Περιμένω το κλιπάκι. Καλή σου μέρα!

iamaticus, τα παιδιά είναι τρομερά από κάθε άποψη. Η καθαρότητα του μυαλού τους, οι απορίες, η αθωότητα τους. Φαντάσου όμως έτσι όπως στο είπα, αυτή τη μαμά να προσπαθεί να περάσει απέναντι χωρίς να σκοτωθούν και να τους πατήσει ο οδοστρωτήρας και τον πιτσιρικά να μιλάει ακατάπαυστα. Εγώ μόνο που το σκέφτομαι γελάω. Είναι στον κόσμο τους και έτσι είναι το σωστό. Φαντάσου να είχαν έννοιες! Και δεν τα γράφουμε ποτέ και για κανένα λόγο. Τα υπολογίζουμε πάντα!

Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα είπε...

χα χα χα , εγώ συνήθως γελώ (απο θέση ισχύος) !!! καλά μην με βαράτε. Υπομονή θα χρειάζεται φαντάζομαι!
Σου έστειλα πρόσκληση στο μεηλ σου, θεωρώ πως τα κατάφερα.

melv@ki είπε...

Και πού να σ' εχω στις αυτές συνθήκες με ΤΡΙΑ μικρά γύρω σου και το ένα να σου λέει μαμά.... και το δεύτερο μαμά.... και το τρίτο μαμά....!!! Έχω εξασκηθεί ν' ακούω από πολλές ηχητικές πηγές ταυτόχρονα! δε γίνεται αλλιώς!
Καλημέρα!

kassandrismoi είπε...

Είναι ικανά να σε τρελλάνουν με το μπίρι μπίρι. Ακατάπαυστα, ακούραστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, απρόβλεπτα (τί άλλο;)
Τι άλλο? αβίαστα, αβάδιστα, αβββββαβββα
Μα δεν είναι πανέξυπνες οι ερωτήσεις τους όμως? Και οι απαντήσεις που δίνουν πάντα σε αφήνουν με ανοιχτό το στόμα.

Coffeemug είπε...

Ζουζούνα τα κατάφερες αλλά τα είχε καταφέρει και ο blogger εδώ και καμιά ώρα. Εντάξει όμως, τώρα συνδέθηκα με το υπερπέραν.

Εχουν πλάκα. Κατά τη γνώμη μου φυσικά. Εγώ όμως έχω ένα γιατί ένα μπορώ να αντέξω. Το ξέρω και το ήξερα. Οι άλλοι πώς έχουν 2-3 ένας θεός το ξέρει κι η καρδούλα τους. Εμένα αυτό μου φαίνεται βουνό.

melvaki, ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ να ακούω 3 μαμά εν χορώ. Δεν νομίζω ότι θα άντεχα. Και δεν το νόμιζα και ποτέ. Ισχύει το "ένα ίσον κανένα" με τα συν και τα μείον του. Είναι απόλαυση όμως. Για τα 3 δεν ξέρω. Ξέρεις εσύ.

Coffeemug είπε...

kassandrismoi, συμφωνώ απόλυτα. Τώρα το μέλλον, εκεί κατά τα 12-13-15 θα δείξει. Τότε θα σου πω σε τί κατάσταση θα βρίσκομαι. Προς το παρόν απολαμβάνω, απέραντα. :))

Ανώνυμος είπε...

...και λίγα λες!!!

amalthia είπε...

ναι ναι το κλιπάκι που λέει ο Ναύτης είναι τέλειο...ρίχνεις και ενα δάκρυ στο τέλος.είναι σαν να τρως χαστούκι όταν το βλέπεις...

Coffeemug είπε...

kihli, αυτές είναι κάτι υπερφυσικές εμπειρίες που από τη μια τραβάς τα μαλλιά σου και δύο δευτερόλεπτα αργότερα θες να το φιλήσεις.

amalthia, δεν το ξέρω το κλιπάκι. περιμένω...

bear είπε...

Θα το χα πνίξει. χαχαχαχα

Ελευθερία είπε...

Χα χα χα!!
Φάτσα ο μικρός !!!

μαχαιρης είπε...

Καλα...Ολο το Δημοτικο ετσι θα παει....
μιλα μιλα μιλα μιλα μιλα μιλα μιλα.
Εγω ελεγα στους φιλους μου,πως ο γιος μου..καταπιε ενα ραδιοφωνακι..
Και να σου πω και κατι...
Ευχαριστο η δυσαρεστο,εσυ να κρινεις...
Η παραμικρη σου κινηση,εκφραση,μορφασμος βρισια...
Ο τροπος που καθεσαι,που στεκεσαι,που πλενεσαι,που τρως...
Το δακρυ σου,τογελιο σου,τα νευρα σου,τι σε νοιαζει τι οχι.......
ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ...
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ...
Θα εγγραφουν σε ενα δισκο πε απειρη
χωρητικοτητα...
Και θα τα δεις να επαναλαμβανονται.
Με τοσο μεγαλη ακριβεια και ευαισθησια...Που ουτε ΕΣΥ Η ΙΔΙΑ..
Δεν θα μπορουσες να πετυχεις..

Coffeemug είπε...

bear, έτοιμη σου λέω, εκεί πάνω στην πίσσα. αλλά την κατάλαβα απόλυτα.

Ελευθερία, εντελώς, όπως όλα τα μικρά.

μαχαίρη, το βλέπω. είναι μικρά αντίγραφα. Και όπως το λες. Καταγράφονται όλα με απόλυτη πιστότητα. Και μετά θα βγούν και θα σε φασκελώσουν αν δεν είσαι προσεκτικός. Τα ξέρω και τα βλέπω κάθε μέρα.

Ντρουσίλα είπε...

Καλησπέρα, καλώς σε βρήκα!!!

Αχ, σα να βλέπω / ακούω την κόρη μου και, όχι μόνο σε ηλικία 4-5... αλλά και τώρα, στα 10...
Την ώρα που κάνω μπάνιο, που χτυπάει το τηλέφωνο για δουλειά, που καίγεται το φαγητό (κι η γούνα μας!), κι ό,τι άλλο βάλει ο νους!

Να 'σαι καλά! :)

happypepper είπε...

Kaφεδάκι,
καλημέρα (ξανά). Υπέροχο έτσι όπως το περιγράφεις. Εγώ είμαι στο μεταίχμιο που σκέφτομαι να σκοτώσω άμεσα τον εαυτό μου για να αποκτήσω και γω τις ιστορίες που περιγράφετε εσείς οι γονείς. Σκέφτομαι λοιπόν να αφήσω λίγο πίσω τον εαυτό μου και να γίνω ένας από εσάς, τους καθημερινούς ήρωες. και έχω αργήσει κιόλας (πλησιάζοντας τα 40). Τα παιδάκια όμως είναι υπέροχα τα σκασμένα!
Δεν ξέρω, συννεφιάζω γιατί δεν ξέρω αν έκανα καλά που περίμενα, που το υπεραναλύω και αγωνίζομαι για να είναι η επιλογές μου συνειδητές και αναλυμένες. Διαφωνώ στους γονείς που γίνονται γονείς χωρίς να ξέρουν το γιατί, αμαχητί και απροβλημάτιστα, σχεδόν ασυνείδητα.
Ελπίζω να μη σε έριξα, αλλά έτσι αισθάνομαι.
όσο για σένα, απόλαυσέ το! Είμαι σίγουρος!

ephee είπε...

Kalimera koritsopoulo!

Otan douleva se paidiko stathmo mou eixan katsei erwtiseis opws:

Giati den exei synnefa sto tavani?... mporw na ftiaksw an petaksw to markadoro psila?

Ti gefsi exei i plastelini? ..-mpliax, xalia einai.. theleis ki esy?

Ti na peis.. ki emeis etsi asxetoi imastan. Meta pou megalwsame mathame na noiazomaste mono gia vlakeies, giati ta "aftonoita" pou rwtane ta paidia, ta mathame!

(sorry gia ta greeklish)

Ανώνυμος είπε...

ακριβως ετσι!!!!σε διαβαζα και μειδιουσα ταυτοχρονα γιατι κι εγω ετσι ημουν καποτε,ελεγα τα ιδια ακριβως με σενα οταν εβλεπα αλλες να εκνευριζονται με τα παιδια τους ...αλλα οταν εφερα στη ζωη τον πολυλογα μου μου κοπηκε ο βηχας...αχ καλε τι απιστευτη ενεργεια διαθετουν τα ατιμα!!!!!

Coffeemug είπε...

Ντρουσίλα, καλώς όρισες! είναι ακούραστα τα άτιμα!

Πιπέρη, μόνο ο εαυτός σου μπορεί και η άμεσα ενδιαφερόμενη το τί θα κάνεις. Ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος. Μόνο εσείς γνωρίζετε τα δεδομένα σας, τα θέλω σας. Και ούτε άργησες ούτε τίποτα. Πίστεψέ με!

Coffeemug είπε...

ephee, eida oti den exeis ellinika ekei pou eisai. min anisixeis. tha soy pw omws ena mystiko. Mono to diko mou paidi antexw. Ennow gia hlikies poly mikres, polla paidia mazi kai kathe mera. Ayto poy ekanes den tha to antexa oute misi mera....fantazomai. Toso mikra diladi theloun mama. Kathimerina. Einai poly dyskolo.

Coffeemug είπε...

σιωπηλή, για να γελάσετε το έγραψα κι εγώ. Τα γέλια με πιάνουν με κάτι τέτοια.

koulpa είπε...

xaxaxa άχου μωρέ τα ανθρωπάκια.. καλά μη περτοβολάτε.. δεν έχω.. μου δικιολογήται η άγνια.. :):)
την καλησπέρα μου :):)

Coffeemug είπε...

αυτά το μίνι ανθρωπάκι το απόλαυσα από μακριά. η μαμά του νομίζω εκείνη ακριβώς τη στιγμή αν τη ρωτούσες θα προτιμούσε να το σουβλίσει αλλά σίγουρα το έπνιξε στα φιλιά μετά από λίγο.

Mamouli είπε...

Όταν ήταν η δικιά μου 13-14 μηνών είχα αρχίσει να φοβάμαι ότι δε θα μιλήσει (που ήδη έλεγε πολλά περισσότερα από άλλα της ηλικίας της, αλλά εγώ πρώτη φορά μανούλα δεν ήξερα). 15 μηνών άρχισε να μιλάει με κανονικές προτάσεις. Έκτοτε δεν το κλείνει ποτέ, παρά μόνο όταν κοιμάται!

Και το τί λέει!! Πεθαίνω! Έχω και μαγνητοφωνάκι και την γράφω! Είναι απίθανα, όσο και να σου τα πρήζουν ή να σε ξεφτιλίζουν μερικές φορές (βλ. τελευταία ανάρτηση για να καταλάβεις)!

Coffeemug είπε...

έτσι και σε ξεφτιλίσουν άντε να βρείς τρύπα να κρυφτείς. προσέχω πάρα πολύ για να μη μου τύχει. μέχρι τώρα ευτυχώς δεν έχει τύχει αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

happypepper είπε...

kalimeroudia!

γνωστος αγνωστος είπε...

Πολύ μου αρέσει αυτή η ηλικία στα παιδιά!
Ακολουθούν την μέθοδο του Σωκράτη...

Και λοιπόν;E allora? είπε...

απ΄τη μια προκαλούν πονοκέφαλο απ΄την άλλη καλύτερα ένα παιδί που θέλει να μάθει

χιχιιχ έκανα πολλές φορές baby sitting και άκουγα κάτι απίστευτες ερωτήσεις....απάνταγα σε όλα

καλημέρα

Coffeemug είπε...

Πιπέρη, ήρθε η ώρα του καλησπέρα τώρα!

γνωστέ, σε κολλάνε στον τοίχο με την απλότητα της σκέψης τους.

και λοιπόν, αν το αντέχεις καλά είναι, δεν είναι για κάθε μέρα πάντως.

happypepper είπε...

καλησπέρα τώρα!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ άργησα να σε διαβάσω και τσατίστηκα με μένα.. Γέλασα γιατί ξέρω την κατάσταση. Μπορεί να μην είμαι μαμά αλλά έχω 10 παιδιά τα οποία αυτό το κάνουν συνεχώς. Φαντάζεσαι πώς θα ήταν να είχες 10 παιδιά κάθε πρωί για 4 ώρες και να σε ρωτάνε διάφορα ακατάπαυστα;;

Έχει όμως και την πλάκα του..

Φιλιά!!

Coffeemug είπε...

Πιπέρη, καλά το πας!

Αυτή, είναι απείρως δυσκολότερο αυτό που κάνεις εσύ.
1. είναι 10 μαζεμένα
2. πρέπει να φροντίζεις να είναι ζωντανά μέχρι το τέλος της μέρας
3. να είσαι ευγενική όσο κι αν σου τσακίζουν το νευρικό σύστημα
4. να μάθουν και όσα πρέπει να μάθουν
5. να είσαι κι εσύ ζωντανή στο τέλος της μέρας

Emmanouela είπε...

Καλημέρα Coffemug!!!

Δεν έχω παιδάκια κι εγώ ακόμη, αλλά τις καταλαβαίνω απόλυτα τις καψερές τις μάνες! Πόσα να κάνουν κι αυτές ταυτόχρονα? Υπομονή!!! Και νομίζω αυτό που λέει ο Marco είναι το σωστό!!

Έχουν όμως και τη χάρη τους τα σκασμένα!!!!

Coffeemug είπε...

Emmanouela, καλώς όρισες! καλά περνάνε και οι μάνες και τα παιδιά. Γελάνε και περνάνε καλά. Και ειναι πολλες οι φορές που είναι απολαυστικά. Και ο marco δίκιο έχει αλλά είχε το νου του αλλού όταν απαντούσε εδώ, γι αυτό κι εγώ του απάντησα αυτό που απάντησα :)

amalthia είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=la7hO0bZSA4

επειδή δεν τον βλέπω τον Ναύτη να το στέλνει...

Coffeemug είπε...

α! το είχα δει αυτό. αλλά νόμιζα κάτι με παιδιά ότι ήταν. Πολύ καλό amalthia. Εξαιρετικό!
Ο Ναύτης παραδέρνει στις θάλασσες και το ξέχασε.

amalthia είπε...

μα είναι για παιδιά..όλοι είμαστε παιδιά των γονιών μας ανεξαρτήτως ηλικίας!

Coffeemug είπε...

έχεις δίκιο φυσικά! Απλά είχα φανταστεί κάτι που το περιεχόμενό του θα ήταν με παιδιά, μικρά παιδιά. Ομως είναι καταπληκτικό βίντεο. Χτυπάει ακριβώς εκεί που πρέπει.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

χιχιιχχι ακόμα κάνω σίτινγκ σε μια οικογένεια που με ξέρει χρόνια και με εμπιστεύεται....όταν έχει ανάγκη.Πριν λίγους μήνες έφτασε το 4ο.....τα μεγάλα με λατρεύουν :) παρόλο που καμιά φορά ειμαι αυστηρή

καλημερούδια

Coffeemug είπε...

χρειάζεται να είσαι αυστηρή με την έννοια να ορίζεις όρια. τα παιδιά το θέλουν αυτό. αλλά κι εσύ που τα ξέρεις, σίγουρα κάνεις αυτό που πρέπει.